O produkcie
W jaki sposób nasze produkty gotujemy:
Wszystko zaczyna się od doboru składników. I tu właśnie jesteśmy bezkompromisowi. Każde uczciwe gotowanie zaczyna się od wyboru wysokiej jakości składników. Gwarantujemy naszym klientom, że nie stosujemy dodatków chemicznych (konserwantów, soli peklowych, sztucznych słodzików, stabilizatorów, barwników itp.) Oczywiście musi się to dotyczyć również składników, które dodajemy do naszych potraw, dlatego na przykład nasze kiełbasy są wyrabiane w tradycyjny sposób przez lokalnych rzeźników. Praktycznie nie da się dziś kupić kiełbasy, która nie zawierałaby soli peklowej i glutenu. Oprócz jakości, myślimy również o ekologii. Jak najczęściej korzystamy z lokalnych dostawców, a dzięki trwałości możemy gotować potrawy sezonowo, gdy składniki są świeżo zebrane. O ekologii pomyśleliśmy również przy wyborze opakowań. Posiłki pakowane są w innowacyjną wielowarstwową torbę barierową. Opakowanie to charakteryzuje się znacznie niższą emisją CO2 w cyklu życia produktu w porównaniu z pojemnikami szklanymi lub metalowymi. Więcej w artykule tutaj. Dobrostan zwierząt jest ważnym kryterium w procesie selekcji. Kupujemy surowce tylko od dostawców, którzy podzielają nasze wartości w tym zakresie. Na przykład, fermy kur klatkowych u nas mają zakaz wstępu |
Nasz sposób gotowania nie jest magią
Gotujemy produkty tak, jak robiły to nasze babcie. W kuchni nie używamy niczego, czego nie znalazłbyś w każdym domu. Na przykład podstawą naszych sosów są buliony gotowane przez noc. Warzywa podsmażamy tylko na oleju tłoczonym na zimno. W przypadku mięsa stosujemy zdrowsze pieczenie na parze. Nigdy nie używamy aromatów ani mieszanek przyprawowych. Do zagęszczania tworzymy własną mieszankę mąki kukurydzianej i ryżowej bez glutenu. Mąka jest bardziej strawna, mniej kaloryczna, a efekt jest nie do rozpoznania od mąki pszennej.
Choć wprowadzamy innowacje technologiczne, filarem naszej kuchni są wciąż ludzie, na których polegamy. Większość naszych pracowników jest z nami od wielu lat. |
Pasteryzacja - jak nasze jedzenie wytrzymuje 10 lat w temperaturze pokojowej
Aby zrealizować nasze zobowiązanie braku chemii w naszej żywności, musieliśmy opracować własną technologię, którą nazywamy CTP - Continuous Thermal Process. Proces ten zawiera tylko dwa składniki: ciepło i staranną pracę.
Jeśli uprościmy cały proces, to wygląda on następująco:
|
|
Jest jeszcze jedna rzecz:
Dzisiejsza dieta, która zawiera dużą ilość produktów modyfikowanych chemicznie, prowadzi do zakwaszenia naszego organizmu. Ta kwasowość ma negatywny wpływ zarówno na nasz organizm, jak i na smak potraw. Dlatego w naszych produktach stosujemy tzw. żywą wodę. Dzięki jej zasadowości możemy użyć 30% mniej soli i 30% mniej przypraw bez wpływu na uzyskany smak. |